Gesponsorde koppeling:

De advertenties op de Labrador Markt zijn allemaal door mij gecontroleerd. Deze fokkers bieden betrouwbare pups aan, waarvan de ouders voldoen aan de gezondheidseisen.

Als je een pup zoekt kun je echter ook fokkers tegenkomen, die ik niet ken. Ik wil je daarom waarschuwen voor malafide fokkers. Vraag altijd naar de gezondheidspapieren voordat je gaat kijken. Vraag of ze je de papieren willen opsturen: uitslagen voor ED (Elleboogdysplasie), HD (Heupdysplasie), een ooguitslag, die niet ouder is dan een jaar op de datum van dekking (LKN: maximaal 2 jaar). Daarnaast dient één van de ouders een vrije Optigen prcd-PRA uitslag te hebben. Dat is wat minimaal aanwezig moet zijn.

Daarnaast zijn er (niet-verplichte) DNA-testen, die meer zekerheid geven over de toekomstige gezondheid van de pups. Bijvoorbeeld EIC (in elkaar zakken tijdens inspanning), HNPK (korstenneus), Optigen RD/OSD (blindheid, dwerggroei), CNM (myopathy = spierzwakte) of NARC (narcolepsy = slaapziekte).

Veel fokkers zullen hun honden laten testen om te voorkomen dat deze ziektes worden doorgegeven. Vraag daarom ook naar de DNA-testen, hoewel ze niet verplicht zijn. Het is voldoende als één van de ouderdieren een “Normal” uitslag heeft: de pups zullen dan nooit lijder van die aandoening worden, zelfs niet als de andere ouder een lijder zou zijn.

Een verklaring van een dierenarts alleen is nooit genoeg! Het zegt misschien iets over de huidige gezondheid van de pups, maar heeft geen enkele waarde voor de toekomst!
Vraag altijd om een stamboom van het NHSB (Nederlands Honden StamBoek).

Wantrouw aanbieders die voor weinig geld (minder dan ongeveer 1.000 euro) een pup aanbieden. Je koopt misschien een goedkope pup, maar je krijgt achteraf vaak de rekening alsnog van de dierenarts: een hoop ellende voor jou, voor je hond en voor je portemonnee.

Meer informatie vind je op de Labrador Startpagina en in dit document. Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Succes met je zoektocht!

Cor
Beheerder Labrador Startpagina’s